Power posing – en myt?

Power posing – en myt?

För några år sedan fick begreppet power posing stor spridning. Vi intog Wonder Womans ikoniska kroppshållning innan ett möte för att lura oss själva att vi var självsäkra. Tanken var att genom att ställa oss i en självsäker position skulle testosteronet öka och självförtroendet infinna sig. Men fungerar det?

I en studie från 2010 testade forskare vad som händer i kroppen när man intar en maktingivande position. Resultatet visade att kroppshållningen påverkar dina hormoner, ökar ditt testosteron och gör att du blir modigare när det kommer till att ta risker. Att ställa sig i en självsäker position för att skapa en känsla av självsäkerhet innan ett viktigt möte, en presentation eller en föreställning fick stor spridning – begreppet power posing blev känt.

Men senare studier visar att forskningen inte riktigt stämmer. I den ursprungliga studien deltog 42 personer, vilket har visat sig vara för få. Efter den första studien har flera andra gjorts, bland annat en med över 200 deltagare. Resultatet visade inga tillförlitliga bevis för att power posing har någon effekt på vare sig hormoner eller riskbenägenhet. Studierna visar dock något annat. Deltagarna kände sig mer självsäkra, trots att testen inte visade några hormonella skillnader.

Även om forskningen inte kan klarlägga att det händer något i våra kroppar när vi power posar känner sig många mer självsäkra. Är du en av dem? – fortsätt!

Tre retoriska tips för ökat självförtroende

  1. Intala dig själv att det ska bli spännande. Det är lättare att lura sig själv att det ska bli spännande att hålla presentationen än att lura sig själv att vara lugn. De känslorna ligger nämligen mycket närmare varandra.
  2. Lukta gott. En studie från 2009 visade att deltagarna med mer effektiv deodorant kände sig mer självsäkra än deltagarna med sämre deodorant. Ett enkelt tips för att bättra på självförtroendet!
  3. Hjälp någon. När vi hjälper någon utsöndras hormonerna dopamin, oxytocin och serotonin som gör att vi känner oss duktiga, trygga och uppskattade. Bra känslor att känna inför en presentation!

Lycka till med ditt framförande!

/Pernilla Vingare, Retorikverkstaden AB

Läs mer:

https://www.nateliason.com/blog/psychology-myths