Din avatar ger dig bättre självkänsla!

Din avatar ger dig bättre självkänsla!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du någonsin fått rådet att spela datorspel för att få bättre självkänsla? Tveksamt. Men forskning från Missouri visar att det kanske är precis det du ska syssla med om du vill jobba med dina tankar om dig själv.

I en studie från 2012 testade forskare hur din avatar påverkar ditt liv offline. Avataren är den digitala representationen av dig själv när du spelar ett spel. Alltså din ”gubbe” som går när du trycker på framåttangenten. I studien deltog 279 personer som regelbundet spelade spelet Second life. 65% av deltagarna angav att avataren hade en positiv inverkan på deras självkänsla utanför spelet. Men hur fungerar det?

De flesta som spelar väljer att skapa en avatar som är en idealbild av sig själv eller åtminstone en lite bättre version av det egna jaget. Ju mer vi investerar av oss själva i spelet desto troligare är det att vi identifierar oss med avataren. Ju mer vi identifierar oss med avataren desto mer vill efterlikna den offline. Är din avatar smart och modig? Då kommer du också vilja vara smart och modig. Avataren verkar tjäna som inspiration och motivation för att du ska bli den du vill vara även utanför spelet.

Men om din avatar har bättre självkänsla än du, borde du inte i stället bli ledsen och omotiverad av att veta att ditt verkliga jag inte är lika bra? Det tänkte forskarna också. Men faktum är att avataren har en positiv inverkan på din självkänsla och motiverar dig att bli den du vill vara. Identiteten i den virtuella världen smälter samman med identiteten i verkligheten ­– och du blir personen du alltid velat vara.

 

/Pernilla Vingare, Retorikverkstaden AB

 

Källa: https://www.sciencedirect.com/journal/computers-in-human-behavior

Bild: Illustrations by <a rel=”nofollow” href=”https://www.vecteezy.com”>Vectors by Vecteezy!</a>