Konsten att skriva ur Lovisas perspektiv!

Konsten att skriva ur Lovisas perspektiv!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag heter Lovisa Wiberg och jag går i åk 6 på Raoul Wallenbergskolan i Skövde. Jag har haft min praktik på Retorikverkstaden hos Jonna. Eftersom jag tycker det är kul att skriva så bestämde vi att jag skulle göra en text där jag delar med mig av mina tips och idéer. Här har ni resultatet!

Varför är skriva roligt?
Jag tycker det är kul att skriva för att det inte finns några regler vad man får skriva om och man kan hitta på vad som helst.

Lovisas skrivartips
När jag inte kommer på vad jag vill skriva om så utgår jag ibland från en riktig upplevelse och skriver ner den och beroende på vilket tema jag väljer gör jag om upplevelsen genom att byta namn på alla och sedan göra den läskigare eller roligare och så vidare. Som exempelvis när jag skrev om en träning i konståkning i ishallen. Ibland försvinner saker t.ex. några som har likadana byxor eller pannband och tar fel. Jag gjorde om den verkliga upplevelsen till att i min berättelse byta ut försvinna mot att stjäla och plötsligt hade jag en deckare. Ett annat tips är att börja med att välja ett tema. Om du väljer skräck kan du utgå från något du är rädd för och om du väljer att skriva en komedi så kan du tänka på vad som får dig att skratta. Ett annat tips är att skriva om något man tycker är kul att göra på fritiden eller i skolan.

Hur ska en bra lärare i svenska vara?
En bra svenskalärare ska lära ut hur man skapar förstående texter. En bra svenskalärare ska vara snäll och kunna sakerna den lär ut. Grammatik är viktigt att kunna för att skriva bra texter och då behöver läraren kunna lära ut det på ett bra sätt.

 

/Författare: Lovisa Wiberg