Gnällspikar och gungstolar!

 

Gnällspikar och gungstolar!

 

Rock N Roll GIF

 

 

Fram och tillbaka, fram och tillbaka, fram och tillbaka. Det rör på sig, men du kommer ingenstans. Gnäll fungerar likt en gungstol.  Att gnälla är någonting vi gör redan som barn. Se mig, hör mig, jag vill något! För många vuxna finns beteendet kvar. Det har blivit ett sätt att kommunicera på. Ni känner igen det på ord som: ”alla”, ”alltid” och ”aldrig”. Riktiga gnällord.

Problemet med gnällspikar är att inget konstruktivt händer. Gnäll uppkommer ofta när en person känner maktlöshet, är missnöjd med något i livet, sig själv, ett förslag, ett beslut eller bara har okunskap om saken som avhandlas. En gnällande person har svårt att tänka lösningar och i holistiska banor. Istället ser personen till sig själv och sin egen världsbild. Det värsta med gnäll är att det känns lite bra i stunden – när man gnäller. Men det är en illusion. Du kommer ingenstans utan skapar bara en destruktiv, falsk självkänsla. Men du vill bli sedd och bekräftad. Propaganda, fallasier och martyrskap är enkla, fula knep som skapar känslor lätta att känna och ta till sig.

Vi kan tycka och tänka olika. Vi har olika arv, miljö och uppfostran som gör att vi ser världen med vårt eget filter. Trots detta är grunden i en demokrati att kunna tycka olika och respektera varandras åsikter ändå. Att lyfta upp en fråga, en utmaning, ett perspektiv. Med en god ton, med belägg och förslag på lösningar. Det är god, retorisk kommunikation.

Du som känner dig träffad. Fundera ett varv till innan du gnäller av dig för öppen ridå. Ditt gnäll och din ton säger ingenting om saken i sig – men mycket om dig. Varje gång jag läser gnälliga kommentarer, personliga påhopp och andra otrevliga insändare kommer jag att vilja förstå: Vad kan ha hänt i ditt liv som gjort dig så bitter, negativ och utan framtidstro? För du vet, livet är sällan svart eller vitt. Vi lever i den härliga gråzonen där saker kan vara på olika sätt. Träna på att uttrycka beröm och positiv återkoppling i stället för att bara tänka tanken. Förutsätt ingenting om någon annan utan fråga i stället hur andra vill bidra. Utgå ifrån att människor lägger sin tid på det goda de tror på. Att de är kompetenta. Att de gör det med allas bästa i fokus.

Ni som ansvarar för beslut har också ett kommunikativt ansvar. Att intellektualisera och förklara era val och beslut så tydligt som möjligt. Att skapa förståelse.

Avslutningsvis, omfamna perspektivbyten, alternativet är ensamt.

 

 

 

via GIPHY