Tänk på hur du pratar om dig själv
Hur många gånger har du svarat att du mår bra på frågan hur läget är, utan att ens för en sekund reflektera över om det faktiskt är sant. Du kanske mår bra, eller så gör du som många andra – svarar av gammal vana för att skydda dig själv och hålla fasaden uppe? Har orden förlorat sin innebörd och fungerar mer som en inledande artighetsfras än en fråga som vill ha ett ärligt svar. Vad skulle hända om vi svarade ärligt på frågan? Hur mår vi, egentligen? Forskningen talar sitt tydliga språk. Sjukdomar kopplade till stress och oro ökar, speciellt bland våra unga, våra äldre blir ensammare, allt fler av våra arbetsföra lider av utmattningssymptom och ångest. Kraven på oss växer, trots detta tillåter vi inte oss själva att stanna upp och känna efter hur vi egentligen mår.
Höga krav och förväntningar

Nu mer än någonsin behöver du kommunicera hur du mår och ansvara för vad du behöver. Ta åt dig av beröm och förminska inte dig själv. När du känner dig orättvist behandlad, när andra människor försöker sätta epitet på dig. När du blir besviken för att du hade förväntningar. Lyssna på magkänslan. Kom ihåg att du inte faller isär, du faller på plats. Du klarar mer än du tror och blir klokare på kuppen. 

Kanske har du höga krav på dig själv? Det är inte fel att sätta mål och vilja utvecklas. Men frågan är om för högt ställda krav kommer mer inifrån dig själv än utifrån. Att bygga en bra känsla för dig själv enbart genom prestation blir tungt, speciellt när du upplever att du inte levererat. Den enda vägen blir att lyckas jämt. Här ser vi en klar koppling till stress och psykisk ohälsa. Mål måste kunna ändras och en bra känsla för dig själv måste få finnas även om resultatet inte blev som du tänkt.

Jag vill ge några tips på hur du kan göra dig själv och andra gladare

Ge en komplimang

Ord är kraftfulla verktyg. När du får någon annan att känna sig bra, älskad och uppskattad ökar även ditt välmående. Du tänker många positiva tankar på en dag – säg dom högt istället. När vi kommunicerar med varandra på detta sätt ökar oxytocinnivån.

Lyssna medvetet

Att lyssna är ett fantastiskt sätt att få oxytocinet att nå nya höjder. Alla vill känna sig sedda och bekräftade. Att lyssna uppmärksamt och ignorera allt annat som mobil, dator och andra störande ljud ger en belöningskänsla. Var här och nu. Studier visar att lyssna på riktigt är en av de egenskaper vi premierar högst bland andra människor.

Meditation

Meditation får kroppen och sinnet att slappna av. När du inte är i en flykt- eller kampsituation kommer oxytocin att utsöndras, vilket reducerar blodtrycket och minskar stress. Det finns många bra gratisappar att tillgå för att komma igång med din meditation.

Träning

Du behöver inte springa milen eller gå till gymmet för att utsöndra oxytocin. Det räcker med att dammsuga, städa, gå i trappor, leka med barnen eller ta en kort promenad. Detta ökar också nivåerna av endorfin som sätter fart på transporten av syre till hjärnan och andra delar av kroppen.

Att vara generös genom att ge till andra

Att känna tacksamhet är en säker väg till att få oxytocinpåslag. Generositet leder till tacksamhet som ger en stor dos av hormonet. En annan gest är att ge en

gåva från hjärtat – den ska vara genomtänkt, personlig och det viktiga är att du tänker på personen för att du vill göra denne lycklig. 

Det magiska oxytocinet!

När vi fysiskt får träffas frigörs oxytocin i våra hjärnor som gör oss lyckliga. Kontakt med andra människor är helt avgörande för vår överlevnad. Lyckohormonet oxytocin kan frigöras på fler sätt än bara fysisk närhet och det är dessa tips jag vill dela med mig av! Allt börjar med att du bestämmer dig för hur du pratar om dig själv och andra. Då får du lättare att skapa sociala kontakter, du känner dig bra och gladare, din smärttröskel minskar, reducerar blodtryck och kortisolnivåer samt minskar ångest. Studier visar att ju mer av hormonet som utsöndras desto lättare blir det att utsöndra mer. Det betyder att du känner dig bättre även när du är stressad.

Avslutningsvis, när du själv tar kontrollen över ditt välmående och hur du kan påverka människor runt om i en positiv riktning, då blir livet lite lättare att ta sig an även när omvärlden skakar. Var snäll mot dig själv och andra och tänk på hur du pratar om dig själv.
Signatur Jonna Neberg